![]() |
Zapis dialogów. - Wersja do druku +- Podziemie Opowiadań (https://podziemieopowiadan.pl/forum) +-- Dział: Konkursy i warsztaty (https://podziemieopowiadan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=122) +--- Dział: Poradnia Językowa (https://podziemieopowiadan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Dział: Poradniki (https://podziemieopowiadan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=22) +---- Wątek: Zapis dialogów. (/showthread.php?tid=37) |
Zapis dialogów. - Amon - 25-01-2011 Mogę Wam w Waszych opowieściach (i nie tylko ja) wytykać do znudzenia błędy w zapisie dialogów, ale co z wytykania, jeśli ono samo wcale nie wytłumaczy, dlaczego właśnie tak, a nie inaczej. Toteż mam nadzieję, że poniższa wypowiedź kilka rzeczy szanownemu towarzystwu uzmysłowi. 1. Akapity daje się zawsze. I nie wolno przesadzić z ich wielkością. Tutaj, mości towarzysze broni, jest to możliwe z użyciem "[ p ]" (bez spacji) na początku wersu. 2. Do zapisu dialogów używamy myślników, nie (!) dywizów, które to z kolei są wykorzystywane do łączenia wyrazów typu biało-czarny. Demonstracja: pauza: — półpauza: – dywiz: - PS Tak już ten świat jest skonstruowany, że myślnik jest posadą, którą autor oddaje albo pauzie, albo półpauzie, nie raz jednej, raz drugiej i nie żadnemu innemu znakowi. 3. Po myślniku występuje spacja (sic!). — Marek? — Co? 4. Przed też. Należy zwrócić uwagę, że w obydwu przypadkach wypowiedzi hm... Ewy następny wyraz nie jest zapisany wielką literą (znaki interpunkcyjne typu: ?, !, ... nie zastępują kropki w tym przypadku). Zasada ta jest związana z rodzajem słowa występującego po myślniku. Druga rzecz, która winna przykuć Waszą uwagę, to fakt, że myślniki lubią standaryzację, czyli wszędzie mają być takie same, żadnej partaniny, żadnej mozaiki wielkościowej. — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. 5. A teraz o tych wcześniej wspomnianych słowach. Jeśli opisuje czynność związaną z mówieniem (powiedział, krzyknął, mrukną, szepnął itd., ale także (!) usłyszał, dobiegł (go) głos, pomyślał, głosił (napis) itp., o czym niewiele osób wie lub pamięta – dop. Nid&Stu) nie stawia się kropki, a słowo pisze się małą literą. Natomiast w innych przypadkach (odwracanie się, przesuwanie krzeseł i ta cała reszta) słowo pisane jest wielką literą, dialog zaś zakańczany kropką (w tym przypadku znaki interpunkcyjne: ?, !, ... na powrót pełnią swoje podstawowe funkcje). — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Odwrócił się w jej stronę. — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. — Tylko nie wiem, jak zacząć. 6. Istnieje też możliwość, że opis będzie udawał przecinek. — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Odwrócił się w jej stronę. — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. — Tylko nie wiem, jak zacząć. — Od początku. — Wydaje mi się — zaczęła Ewa — że rozdwajają mi się końcówki włosów. I to by było chyba na tyle. Jakkolwiek poprawny zapis dialogów to, oczywiście, nie wszystko. RE: Zapis dialogów. - Nidrax - 25-01-2011 Dziękujemy, własnie tego artykułu mi tu brakowało ![]() RE: Zapis dialogów. - Amon - 25-01-2011 Artykuł cieszy się, że za nim tęskniłeś. RE: Zapis dialogów. - Voronwe - 25-01-2011 Amon, dzięki Tobie moje dialogi nie kuleją tak jak kulały i już nie raz się nim wspierałem i pewnie wspierać się będę. ;) Naprawdę fajnie to wytłumaczyłaś. No i przynajmniej inni też będą mogli skorzystać, jak już to wstawiłaś. RE: Zapis dialogów. - van Tesse - 25-01-2011 jest to bardzo przydatny poradnik, wytłumaczony tak, że tuman zrozumie. ![]() Ja sama nieraz sę nim posługiwałam przy dialogach. RE: Zapis dialogów. - Thyrid - 23-06-2012 Okej, pytanie. Gdzie znaleźć pauze na klawiaturze qwerty? bo mam z tym problem. @edit Dziekuję ![]() RE: Zapis dialogów. - StuGraMP - 23-06-2012 LeftAlt+0150 RE: Zapis dialogów. - krzyminsui - 18-08-2012 Witam, Mam niestety jedną niewiadomą jeżeli chodzi o dialogi. Czy w takim zdaniu np. – Ale ja jej nie cierpię – pomyślał Wacek o gąsce Balbince. słowo "pomyślał" piszemy z dużej czy z małej litery. pzdr RE: Zapis dialogów. - StuGraMP - 18-08-2012 (18-08-2012, 20:04)krzyminsui napisał(a): Witam, Powyższy zapis jest poprawny – słowo "pomyślał" małą literą. Cała ta część "pomyślał Wacek o gąsce Balbince" jest bowiem dokończeniem zdania i ściśle się z nim wiąże. Co innego, gdyby to zapisać w ten sposób: – Ale ja jej nie cierpię. – Wacek pomyślał o gąsce Balbince. W tym przypadku mamy do czynienia z oddzielnym zdaniem. Warto tu zwrócić uwagę na odmienny szyk w drugiej części wypowiedzenia. Chcąc rozwinąć artykuł Amon, pragnę dodać, że słowami kluczowymi są nie tylko stwierdzenia typu: powiedział, krzyknął, zaczął, bąknął, szepnął itp.; ale również: usłyszał, dobiegł (go) głos, pomyślał, głosił (napis) itp. W dużej mierze zależy więc to od szyku, który wskazuje , że jest to dopowiedzenie. Z reguły w takich przypadkach na początku, zaraz po myślniku, występuje czasownik – co widać zresztą w powyższych przykładach. Takie wypowiedzi i myśli można też wprowadzić, uprzedzając, np.: Wacek pomyślał o gąsce Balbince: – Ale ja jej nie cierpię. W takiej formie również obie części stanowią jedno zdanie. RE: Zapis dialogów. - Archangel_Marco - 18-10-2012 Juhu! Nie, żebym był za formalizowaniem czegokolwiek, ale jak mam sobie potentegować spacje i duże litery, to to zrobię, lepsze to, niż zarobić bana. Mwah. |